Home » Σχόλια

In the mind of Harry Klynn

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΤΟ 1999

Last feed update: Wednesday June 28th, 2017 04:19:44 PM

Το κράτος των δημοσκόπων: Ο φαύλος -και παραπλανητικός- κύκλος γκάλοπ, κομμάτων και ΜΜΕ

Tuesday June 27th, 2017 11:55:12 PM


Του Γ. Λακόπουλου


Μπορεί  να πραγματοποιηθεί μια πανελλαδική δημοσκόπηση για λογαριασμό μεγάλου μέσου ενημέρωσης με «δείγμα» χιλίων ατόμων και να κοστίσει μόλις 2.200 ευρώ; Μπορεί  οποιοσδήποτε να  εντάξει σε μια δημοσκόπηση ένα ερώτημα της αρεσκείας του πληρώνοντας μόλις 150 ευρώ στην εταιρία που τη διενεργεί; Νοείται ένα επιστημονικό ίδρυμα να επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων στο όνομά του, όταν το πρώτο θύμα τους είναι η… επιστήμη -καθώς διαψεύδονται;
Αυτά και άλλα συμβαίνουν στον θαυμαστό κόσμο των δημοσκόπων. Ο πληθυσμός των οποίων αυξάνεται σαν τα παλιά βίντεο κλαμπ και ήδη η οικεία «Ένωση» έχει 23 μέλη! Υπάρχει στην Ελλάδα αγορά για τόσες πολλές εταιρίες ερευνών;
Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται μπροστά τα μάτια μας. Π.χ. τον τελευταίο χρόνο κάθε φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ή κάθε φορά που κάτι πάει καλά για την κυβέρνηση, εμφανίζεται μια δημοσκόπηση που… μεγαλώνει τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη το ρεκόρ ανέβηκε στις 18 μονάδες, πάνω και από «νταμπλ-σκορ». Αν πιστεύουμε τις τελευταίες ανακαλύψεις του καθηγητή Νίκου Μαραντίδη -που εμφανίζει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως παθιασμένο δημοσκόπο  -οι τελευταίες επιδόσεις είναι 33% υπέρ της ΝΔ και μόλις 15% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες νωρίτερα μια άλλη εταιρία έβρισκε αυτοδυναμία για τη ΝΔ.
Προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση, αν γίνουν τώρα εκλογές, να υπάρχει διαφορά 8 μονάδων μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων. Ούτε οι ίδιοι οι δημοσκόποι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Το αφήνουν όμως να πλανάται- ή απλώς το δημιουργούν.

Η φαντασία και η εξουσία

Τι ακριβώς είναι αυτές οι διαφορές; Συχνά δεν προκύπτουν καν από την κλασσική ερώτηση «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή;». Η φαντασία των δημοσκόπων καλπάζει στο πεδίο της ευρηματικότητας.

Παλιότερα υπήρχε το επίμονο εύρημα να προηγείται ένα κόμμα  στην πρόθεση ψήφου, αλλά να προηγείται ο επικεφαλής του αντίπαλου κόμματος σε…ακαταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Μετά εισήχθη ο όρος «αναγωγή αποτελεσμάτων» που επέτρεπε δημοσκοπική δημιουργικότητα να ερμηνεύει τα δικά της ευρήματα.
Τώρα περάσαμε σε άλλες σφαίρες και χρησιμοποιούνται διατυπώσεις όπως «εκτίμηση εκλογικής επιρροής», ή «ποσοστά  δυνητικής επιρροής». Δεν είναι  πρόθεση ψήφου, αλλά κάτι άλλο που επιτρέπει να  εμφανιστεί ένα  πολιτικό  σκηνικό υπό διαμόρφωση, με βάση π.χ. τις απαντήσεις  για την απόφαση του Γιούρογκρουπ που δίνουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τι είναι η απόφαση του Γιούρογκρουπ.
Ή να δημιουργηθεί σύγχυση για αναμενόμενα  εκλογικά αποτελέσματα υπέρ ενός κόμματος, όταν συνήθως η σύγκριση μεταξύ των δυο κομμάτων στις ίδιες δημοσκοπήσεις απολήγει εναντίον τους. Π.χ. για την πλειοψηφία, «κανένας» δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός, κανένας δεν είναι έντιμος, ή αποτελεσματικός κ.λπ.
Ένα εκλογικό σώμα που εμφανίζεται να απορρίπτει τους πάντες και τα πάντα τελικά είναι έτοιμο να δώσει αυτοδυναμία στη ΝΔ. Θαύμα.
Το αποτέλεσμα αυτών των δημοσκοπήσεων προβάλλεται σαν να είναι επί θύραις εκλογικό αποτέλεσμα και μόνο στα ψιλά γράμματα κάποιες από τις εταιρίες κρατούν επιφυλάξεις, που δεν ισχύουν έτσι κι αλλιώς για τα μέσα ενημέρωσης που παραγγέλλουν (;) αυτές τις δημοσκοπήσεις. Ή απλώς τις δημοσιεύουν προσαρμοσμένες στην πολιτική γραμμή τους – σαν να τη δικαιώνει!
Το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ένα μέσο ενημέρωσης εμφανίζει διαφορά 8 μονάδων υπέρ της ΝΔ και  η έρευνα μια άλλης, καθ’ όλα έγκυρης  εταιρίας  σε άλλο μέσο βρίσκει διαφορά μόλις 7,1 μονάδων δεν απασχολεί κανέναν.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κόμματα  και ΜΜΕ που καταναλώνουν δημοσκοπικά ευρήματα που… έχουν παραγγείλει τα ίδια για δημόσια κατανάλωση.

Όπως δεν απασχόλησε και η… πατέντα να εμφανιστούν πρόσφατα  σε μια «δημοσκόπηση» τα αποτελέσματα… πέντε εταιριών –  ιδέα για Γκίνες αντιεπιστημονικής μεθόδου.
Αυτό που μπορεί  να παρατηρήσει κανείς  στις κοινοποιούμενες δημοσκοπήσεις είναι ότι από τη μια καταγράφουν την εμφανή δυσαρέσκεια για ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και από τη άλλη δείχνουν να μεταφέρεται… αυτούσια στη ΝΔ, ως προτίμηση ψήφου.
Μόνο που η απόσταση είναι κάπως μεγάλη: κάποιος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς επειδή είχε συνάφεια με την Αριστερά, πώς μπορεί να εμφανίζει τόση  προθυμία να σπεύσει προς την κάλπη της Δεξιάς; Δεν έχει άλλες επιλογές- περισσότερο οικείες;
Κάπου μπάζει. Ειδικά όταν στις ίδιες έρευνες οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι της τάξης του 10%. Εν πάση περίπτωση «κάτι  σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι κατά γενική παραδοχή υπάρχει επιφύλαξη των πολιτών έναντι -και- των δημοσκόπων, ανάλογη με αυτή προς τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς: οι μισοί αρνούνται να απαντήσουν και από τους υπόλοιπους  ένα ποσοστό απαντάει παραπλανητικά ή κάνει πλάκα. 
Μετά από όλα αυτά  διογκώνεται διαρκώς το ερώτημα αν οι δημοσκοπήσεις είναι αναλυτικά εργαλεία ή εργαλεία προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Τα ευρήματα μιας… δημοσκόπησης επί του θέματος μάλλον θα έκλιναν προς το δεύτερο. Οι δημοσκόποι ερωτούν τους πολίτες αν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, ή τους θεσμούς, αλλά δεν ρωτούν αν εμπιστεύονται τους δημοσκόπους.
Αυτό το σκηνικό αλληλοτροφοδότησης πολιτικής – δημοσκοπήσεων δια των ΜΜΕ, έχει ταυτόχρονα  χαρακτηριστικά φαύλου κύκλου, αυτοεκπληρούμενης προφητείας και αυγού του Κολόμβου. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κόμματα  και ΜΜΕ που καταναλώνουν δημοσκοπικά ευρήματα που… έχουν παραγγείλει τα ίδια γιαδημόσια κατανάλωση.

Τι -δεν- κάνει ο Νίκος Παππάς

Προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση παρατηρεί  άβουλη τον δημοσκοπικό πόλεμο, είτε απεικονίζει τη φθορά της πράγματι, είτε επιχειρεί να τη φθείρει με κατασκευασμένα αποτελέσματα. Ο πολύς Νίκος Παππάς δεν δείχνει διατεθειμένος να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσει τους πολίτες από το ενδεχόμενο παραπλάνησης ελέγχοντας, όπως έχει  δικαίωμα, την εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών στη διενέργεια και την κοινοποίηση δημοσκοπήσεων.
Θα είχε ενδιαφέρον να αναζητηθούν τρία στοιχεία σε κάθε δημοσκόπηση, πέρα από όσα ανακοινώνουν οι εταιρίες. Το κόστος που κατέβαλε ο πελάτης για τη διενέργεια μια έρευνας- με τα συναφή παραστατικά.  Ο κατάλογος όσων απασχολήθηκαν, με ονόματα και παραστατικά. Και το σώμα των ερωτηματολογίων.
Αν το κάνει κάποια στιγμή η Πολιτεία, ε ρε γλέντια, που θα έλεγε και ο Καραγκιόζης…

Οι τρεις δημοσκοπήσεις που έχουν οδηγήσει Μητσοτάκη και ΝΔ σε πολιτική απελπισία

Tuesday June 27th, 2017 11:50:17 PM
Δημοσκοπήσεις
Δημοσκοπήσεις

Σε πολιτική απελπισία βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκης
Συνολική κριτική στη ΝΔ ασκούν πηγές της κυβέρνησης αξιοποιώντας ως προς αυτό και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. "Η ΝΔ σε αδυναμία να κάνει πολιτική αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ούτε αυτές δεν μπορεί να "διαβάσει" σωστά!", τονίζουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.
Με βάση την ανάλυση που κάνουν επί των δημοσκοπήσεων, της Alco για το News247 (24.6.2017), της CommonView για την εφημερίδα Νέα Σελίδα (18.6.2017) και της Κάπα Research για το  Βήμα της Κυριακής (25.6.2017), οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ δεν έχει "ρεύμα". Σχολιάζουν, σε κάθε περίπτωση: "Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση".
Η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία
Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική απελπισία. Και, αφού η «καταστροφή», στην οποία τόσο επένδυε, όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν επήλθε -δυστυχώς για την ίδια, αλλά ευτυχώς για τη χώρα και τους πολίτες-, πιάνεται από όπου μπορεί:
- Ταυτίζεται άκριτα με επιχειρηματίες αποδεχόμενη σκοτεινές μεθόδους υποκλοπών και εκβιασμών,
- Ψεύδεται για ένα σωρό ζητήματα (από την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι την υγεία), ενώ, εσχάτως,
- Καταφεύγει και στον σχολιασμό δημοσκοπήσεων, τις οποίες διαστρεβλώνει! Εκτός αν αυτό γίνεται για να δικαιολογήσει τον ρόλο του ο πρώην δημοσκόπος και νυν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ".
"Δεν έχει "ρεύμα" η ΝΔ"
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι και οι τρεις "καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς πολιτικό και ουσιαστικό συμπέρασμα: η ΝΔ, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, παρά τη συντριπτική πλειονότητα των media που τη στηρίζουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν μεγάλα κομμάτια του λαού, δεν μπορεί να αποκτήσει ρεύμα νίκης. Μένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά, με πτωτική μάλιστα τάση".
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της Κάπα Research αναδεικνύει δύο σημαντικά ευρήματα, που αποδεικνύουν την πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης και την αδυναμία της ΝΔ. Πρώτον, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (46,5%) θέλει «να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση», έναντι 38% που ζητάει «να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές». Κόλαφος για την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έχουν ανάγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε άλφα και ωμέγα της στρατηγικής τους – δεν περνάει μέρα που να μην ζητήσει πρόωρες εκλογές ο αρχηγός της ΝΔ! Δεύτερον, το 52,5% θεωρεί ότι κεντρικό θέμα που πρέπει να απασχολεί τη χώρα σήμερα είναι «το μοντέλο ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης με τήρηση των συμφωνιών», έναντι 19,5% που θεωρούν κεντρικό θέμα «την κατάργηση του Μνημονίου» και 22,5% που εκτιμούν ότι είναι η «έξοδος από την ευρωζώνη». Με άλλα λόγια, αυτό που ζητάει πάνω από το 50% των πολιτών είναι η βασική στρατηγική την οποία διακηρύσσει και υλοποιεί η κυβέρνηση, ενάντια στις καταστροφολογικές κραυγές της ΝΔ: ανάπτυξη εντός ευρωζώνης με τήρηση των συμφωνιών, από όλους. Τόσο από τη χώρα μας όσο και από τους δανειστές.
 Υπάρχει προοπτική για τη χώρα
Σε αυτή την εικόνα συντείνουν και άλλα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης: το 53,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, το 53,3% εκτιμά ότι υπάρχουν διεθνείς συμμαχίες πρόθυμες να υποστηρίξουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας με αμοιβαίο όφελος, ενώ το 47% πιστεύει ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η χώρα παραμένει οριστικά στο ευρώ (έναντι 45,5% που βλέπει ακόμη κινδύνους). Καταγράφεται, δηλαδή, ένα πλειοψηφικό ρεύμα που πιστεύει στην ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου, στον αντίποδα της εικόνας που θέλουν να καλλιεργούν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα media για την καταστροφή, που διαρκώς έρχεται και ξανάρχεται.
Αν τα παραπάνω στοιχεία συνδυαστούν με άλλα, από τις δύο άλλες δημοσκοπήσεις, η βαθιά πολιτική αμηχανία και κρίση της ΝΔ είναι εξηγήσιμες. Για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση  της CommonView είναι καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σοβαρά σε εκείνους που έχουν εισόδημα 0-600 ευρώ (με 16,40% έναντι 11,20% της ΝΔ). Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο, καθώς δείχνει ποια είναι τα κοινωνικά στρώματα τα οποία πρωτίστως στηρίζουν την κυβέρνηση. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο: επειδή, όπως είναι γνωστό από τη διεθνή επιστημονική εμπειρία, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα (για λόγους που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση και την ορατότητά τους στο προσκήνιο, καθώς και κοινωνικούς λόγους που παίρνουν και τεχνική μορφή, για παράδειγμα δεν διαθέτουν σταθερό τηλέφωνο), υποεκπροσωπούνται στις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες.
Αυτό το σοβαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στα στρώματα με χαμηλά εισοδήματα (0-600 ευρώ) δείχνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης, με συγκεκριμένες πολιτικές, με κοινωνικό χαρακτήρα, έχει βρει ανταπόκριση. Στην κατηγορία με μηνιαίο εισόδημα 601-1800, την αποκαλούμενη μεσαία τάξη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της CommonView, δίνουν μάχη σώμα με σώμα (η ΝΔ προπορεύεται με 1,5%), ενώ στα εισοδήματα πάνω από 1801 ευρώ η ΝΔ είναι μπροστά με 27,30% έναντι 19,10 του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μεγάλο προβάδισμα έχει η ΝΔ και στους εργοδότες με 44,60% έναντι 10,25% του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε απόλυτοι, είναι φανερό ότι η ψήφος έχει κοινωνικό πρόσημο…
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις, στην έρευνα της Alco, στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είχε χειριστεί με καλύτερο τρόπο το κλείσιμο της συμφωνίας;».  Αρνητικά («σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι»), απαντά συνολικά το 54%! Αντίθετα, μόλις το 16% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις το 9% «σίγουρα ναι». Μήπως εκεί στη ΝΔ πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις δημοσκοπήσεις και να μην αρκούνται σε επιφανειακούς σχολιασμούς που τους εκθέτουν πολιτικά;

NOOR1: Το Documento τελειώνει τον πολιτικό βραχίονα του υποκόσμου

Saturday June 24th, 2017 03:00:45 PM

Τρεις απόρρητες καταθέσεις για την εγκληματική οργάνωση διακίνησης τούρκικης ηρωίνης αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento. Οι καταθέσεις αυτές αποκαλύπτουν την εμπλοκή πασίγνωστων και «υπεράνω υποψίας» προσώπων που στην αυλή τους συνωστίζονται δεκάδες μιάσματα του πολιτικού συστήματος, αλλά και του κρατικού μηχανισμού. Μιάσματα που τόλμησαν να στοχοποιήσουν ακόμα και έντιμους λειτουργούς, οι οποίοι τίμησαν τον όρκο τους και δεν ξεπουλήθηκαν στον φόβο ή στο βρώμικο χρήμα. Αγωνίστηκαν για τον λαό και την πατρίδα.

Την Δευτέρα όλοι αυτοί θα σκούζουν ότι «δεν γνώριζαν…»


Χαμός στη ΝΔ: Άγρια επίθεση Αντώναρου στους «Παραιτηθείτε» (ΦΩΤΟ)

Saturday June 24th, 2017 02:59:06 PM


Άγρια επίθεση στους «Παραιτηθείτε» και σε όσους τους στήριξαν, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η ΝΔ, εξαπέλυσε μέσω του λογαριασμού του στο facebook το δεξί χέρι του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, δηλώνει χαρούμενος που «οι ακραίοι νεοφιλελέδες» έδειξαν την πραγματική τους δύναμη που είναι «αμελητέα».
Ο Ευάγγελος Αντώναρος αναφέρει επιπλέον για τους «νεοφιλελέδες και τους περίεργους ομοϊδεάτες τους» ότι «δεν τους χρειαζόμαστε στη ΝΔ και πολύ περισσότερο δεν τους εκχωρούμε στο ελάχιστο το δικαίωμα να συνδιαμορφώνουν την πολιτική της».
  Ολική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό - Πως σχεδιάζει την αντεπίθεση ο Αλέξης Τσίπρας

  Friday June 23rd, 2017 11:23:37 PM  ΡΙΖΙΚΕΣ ανατροπές στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό προκαλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές και σηματοδοτεί το τέλος των εφιαλτικών μνημονίων. Τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλαπλά και επηρεάζουν όλους τους νευραλγικούς τομείς.

  Το νέο περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητας είναι ικανό να πυροδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας επιταχύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να εκδηλωθούν μια σειρά από τολμηρές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ταχύτατη υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων για να χτυπηθεί η μάστιγα της ανεργίας.

  Η απουσία συστημικών κινδύνων θα δώσει ανάσα και ρευστότητα στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας. Μια σειρά από μεγάλα επιχειρηματικά πρότζεκτ όπως το ελληνικό θα δημιουργήσουν πενήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ενώ θα προκαλέσουν παρενέργειες στο σύνολο της οικονομικής ζωής.

  Η εξυγίανση των τραπεζών που ξεφορτώνονται τα τοξικά δάνεια επαναφέρει ουσιαστικά στην κανονικότητα το τραπεζικό σύστημα ενώ μια σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκαταλειφτεί από τους βασικούς τους μετόχους θα επαναλειτουργήσουν με νέους ιδιοκτήτες απαλλαγμένες από οικονομικά βάρη.

  Μεγάλη επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη προκαλεί και η πολιτική σταθερότητα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η κυβέρνηση έχει 2,5 χρόνια καθαρό πολιτικό χρόνο για να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να περάσει από τη γκρίζα ζώνη των μνημονίων σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός θεωρεί στρατηγική επιλογή την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οι εντολές προς τα κυβερνητικά στελέχη είναι αυστηρές.

  Καμία καθυστέρηση σε κανέναν τομέα ευθύνης δεν δικαιολογείται. Μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για να προχωρήσουν επενδυτικά προγράμματα. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις όπως αυτές που εμφανίστηκαν στο Ελληνικό με την αρχαιολογία και το δασαρχείο θα πρέπει να επιλύονται άμεσα γιατί συνιστά έγκλημα προς τα εκατομμύρια των ανέργων η καθυστέρηση των μεγάλων έργων που θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Σε πολιτικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται και πάλι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Το αφήγημα της ΝΔ που είχε επενδύσει στρατηγικά στο ναυάγιο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση κάηκε στην κυριολεξία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο καταφεύγοντας αναγκαστικά σε έναν επικίνδυνο τακτικισμό.

  Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έπαιξαν τα ρέστα τους σε μια αποτυχία της κυβέρνησης επιδιώκοντας να αποκτήσουν και πάλι ρόλο μέσα από οικουμενικά σχήματα είναι καταδικασμένα σε συρρίκνωση και απαξίωση. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σημαία την έξοδο της χώρας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων και από ότι φαίνεται θα κερδίσει το στοίχημα. Η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή μετά από επτά χρόνια εφιαλτικών μνημονίων που διέλυσαν την οικονομία, λεηλάτησαν δημόσια και ιδιωτική περιουσία και οδήγησαν την πλειοψηφία του κόσμου στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

  Αμεσα τα κέρδη μετά τη συμφωνία

  Η ελληνική Οικονομία περνάει σε νέα εποχή μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου και οι επενδυτές έλαβαν αμέσως το μήνυμα του Eurogroup! Το χρηματιστήριο, έκανε ρεκόρ τζίρου (από τον Οκτώβριο του 2016) φτάνοντας το εκπληκτικό ύψος των 243,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα διετή ομόλογα βρίσκονται στην καλύτερη θέση από το 2014!

  Θερμή ήταν οι υποδοχή της συμφωνίας από τις αγορές, καθώς εκτός από τα θέματα χρέος, ποσοτική χαλάρωση και δόση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφιέρωσαν μία ολόκληρη παράγραφο στην δέσμευσή τους για στήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο της απόφασης, του Eurogroup, «μπροστά στον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά: Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομιών της Ευρωζώνης, συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων Για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά».

  Ρεαλιστικά, η Ευρώπη που έχει αποφασίσει ότι το ελληνικό θέμα πρέπει επιτέλους να κλείσει, είναι έτοιμη να δώσει τις απαραίτητες «ανάσες», ώστε να διασφαλίσει την επιστροφή στις αγορές.

  Σόιμπλε: Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

  «Βρισκόμαστε και στην Ελλάδα στο δρόμο της οικονομική ανάκαμψης και αυτό συντέλεσε στο να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος με επιτυχία», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.

  Ο ίδιος, επεσήμανε ότι ο στόχος του προγράμματος, είπε, είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, τονίζοντας πως «εάν επιτύχει, πράγμα για το οποίο συνηγορούν πολλά ότι μπορεί να συμβεί, τότε είμαστε σε καλό δρόμο».

  Ξεχνώντας τη σκληρή γραμμή που ακολουθούσε προ της συμφωνίας παραδέχθηκε ότι «ζητάμε από τους πολίτες στην Ελλάδα πολλά», προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πώς θα βρει η Ελλάδα το δρόμο της, πώς θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, για να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια» και σημείωσε πως αυτό «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας, όπως επίσης είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης».

  Τώρα η αποσαφήνιση των μέτρων λέει η Λαγκάρντ

  Αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους εδώ και τώρα ζητάει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από τους Ευρωπαίους πιστωτές. 

  Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ μετά την σύνοδο του Eurogroup. «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους».

  Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι «οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του και κάνει σαφές ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές.

  Απαντώντας, σε ερώτημα σχετικά με το αν πιστεύει ότι η συμφωνία που επετεύχθη θα στείλει ένα σαφές μήνυμα για το τέλος της ελληνικής κρίσης, η ίδια απάντησε ότι η απόφαση που πάρθηκε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, «είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, αλλά και τις αλλαγές σε πολιτικές που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν.

  Όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης ελληνικής πολιτικής».

  Η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει αποφασισμένη να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, «πολύ σύντομα» και να προτείνει για έγκριση μια συμφωνία επί της αρχής, «που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα και θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές».

  Τέλος, η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε την στάση που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα το Ταμείο δηλώνοντας ότι «έχουμε δεσμευθεί, θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα, και θα περιμένουμε έως ότου καταλήξουμε σε αυτό. Θέλουμε το πρόγραμμα μας να ευθυγραμμιστεί με τη διάρκεια και τους στόχους του προγράμματος του ESM, θα συμμετέχουμε για τους επόμενους δεκατρείς μήνες, όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους».

  Σε υψηλά 2 ετών το Χρηματιστήριο 

  Γιορτινή ήταν ατμόσφαιρα στη χθεσινή συνεδρίαση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον τζίρο να φτάνει το υψηλό των 243,6 εκατ. ευρώ!

  Κλείνοντας τη συνεδρίαση η αγορά ήταν σε νέα υψηλά έτους και σε νέα υψηλά από τον Ιούνιο του 2015, με σημαντικά αυξημένο τζίρο! O Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου 2015, στις 806,12 μονάδες, ανεβαίνοντας σήμερα κατά 0,80%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 814,63 μονάδες που ήταν άνοδος της τάξης του 1,86%.

  Στο καλύτερο επίπεδο από το 2014 τα ελληνικά ομόλογα!

  Αλματώδη βελτίωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (8,5 δις ευρώ). Το δεκαετές έφτασε να πέφτει εχθές κατά 18,8 μονάδες βάσης (0,18%) στο 5,704%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου του 2017 (χαμηλό 5 ετών). Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου που την ίδια ώρα έπεφτε στο 4,81% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το 2014!

  Τσίπρας: Οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018

  ΜΗνυμα ελπίδας έστειλε στον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας με το σημερινό του διάγγελμα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για τη χώρα μας, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Ο Πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη και αισθάνεται δικαιωμένη, μετά τη συμφωνία το καλοκαίρι του 2015. Όπως είπε χαρακτηστικά, ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά υπάρχει αχτίδα φωτός. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην τελευταία παράγραφο του κειμένου της συμφωνίας, που αφορά -όπως είπε- το οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Ολόκληρο το τηλεοπτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα: «Χθες ήταν μετά από καιρό μια καλή μέρα για την Ελλάδα. Γιατί πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτό που δικαιούμασταν.

  Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση. Σήμερα, λοιπόν, ίσως για πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του Ιούλη του 2015, αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Γιατί μετά από πολλή υπομονή και επιμονή, σε μια διαπραγματευτική γραμμή που γνωρίζαμε ότι θέλει χρόνο για να αποδώσει καρπούς, φτάσαμε επιτέλους σε αποτέλεσμα. Αισθανόμαστε επίσης δικαιωμένοι, γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό, τι μας έδιναν τρεις εβδομάδες πριν. Που απορρίψαμε θολές υποσχέσεις που πολύ σύντομα θα αποδεικνύονταν κενές περιεχομένου και επιμείναμε στη διεκδίκηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και μάλιστα τώρα. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάκαμψης.

  Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας, αλλά και την κοινή λογική στην Ευρώπη και πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου.

  Πήραμε σαφείς δεσμεύσεις για τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Πλεονάσματα στο 2% μακροπρόθεσμα, πολύ πιο κάτω δηλαδή από αυτά που θα οφείλαμε να έχουμε με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πήραμε 15ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων. Και ρήτρα ανάπτυξης, με την υιοθέτηση της Γαλλικής πρότασης, που θα καθιστά τους εταίρους μας συνεταίρους στις προσπάθειες μας από εδώ και στο εξής να βάλουμε την οικονομία σταθερά και μόνιμα σε αναπτυξιακή τροχιά. Η πιο σημαντική δέσμευση, όμως, βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο της απόφασης. Και αφορά τη δέσμευση για το οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, λοιπόν, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός. Και άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο της εξόδου. Δεν είναι βέβαια τώρα η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης, αλλά της αποφασιστικότητας. Τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Να χτίσουμε πάνω σε ισχυρά θεμέλια ένα μοντέλο παραγωγής και διανομής. Το μοντέλο της Δίκαιης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο όχι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς. Με κέντρο την εργασία, τη δίκαιη διανομή του πλούτου, την καινοτομία, την ισονομία, την απαρέγκλιτη τήρηση κανόνων για όλους. Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της φοροδιαφυγής, των μικρών και των μεγάλων σκανδάλων.

  Το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό. Το σήμα όμως και προς τα μέσα, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις. Μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εργασία, το κοινωνικό κράτος. Να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».  Processed request in 0.54672 seconds.

  Αφήστε ένα σχόλιο